Smördegsinbakad fläskfilé



Ingredienser (5 portioner)
500-600 g fläskfile
2 st smördegsrullar
200 g skivade champinjoner
1 liten burk Majs
2 burkar creme fraiche
1-2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar, ev chili
Soya

Ugn ca 175 grader, 10-15 min

Gör så här
1. Skär fläskfilén i 2-3 cm tjocka skivor och stek bitarna i en stekpanna så de får en fin stekyta, salta och peppra och tillsätt ev. chili.
2. Skiva champinjoner och stek i en kastrull, sätt i creme fraiche, majs och smaksätt sedan med soya, vitlök, salt och peppar.
3. Lägg ut smördegen på ett baklåtspapper på en ungsplåt med kanter. Ställ sedan fläskfilébitarna på högkant och mellan bitarna klickas creme fraicheröran, använd hela röran och lägg sedan röran på köttet om det blir över.
4. Lägg över den andra smördegsrullen och "vik ihop" kanterna så smördegen är tät.
5. Sätt in i ugnen och låt den vara inne ca 15-20 min eller till smördegen blivit gyllenbrun.

Servera med någon form av potatis.

Tips 1: Det går att variera denna maträtt enkelt genom att använda olika sorters fyllning, använd det du tycker är gott!
Tips 2: Om du ska servera med någon form av potatis som ska tillagas i ugnen så gör den nästan färdig när smördegen ska sättas in i ugnen. Ta då ut potatisen ett slag och sätt tillbaka in i ugnen längst ner när smördegen börjar bli klar.

Rabarbermuffins med kardemumma

 
Ingredienser (20 st):

Muffinssmet
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
3 st ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl

Rabarber
4 dl rabarber
0,5 tsk vetemjöl
2 msk strösocker

Gör så här:
1. Låt smöret mjukna i micron (obs, det ska inte smältas!)
2. Vispa ihop det uppmjuknade smöret med strösockret i en bunke.
3. Tillsätt äggen, ett i taget.
4. Tillsätt bakpulver, kardemumma, vaniljsocker och vetemjöl i smeten.
5. Rensa rabarberna och skiva i tunna bitar. Blanda rabarbern med mjölet och strösockret i en skål.
6. Tillsätt rabarberna i muffinssmeten och rör om försiktigt.
7. Häll upp smeten i ca. 20 st normalstora muffinsformar.
8. Grädda i 13-15 min i 200 grader.

Kyckling- och kokosgryta

Ingredienser (5 portioner)
500 g kycklingfilé
1 st squash
1 st röd paprika
2 st vitlöksklyftor
1 st burk kokosmjölk
2 msk kycklingfond
1 st citron (skalet)
4 krm kardemumma
4 krm malen chilipeppar

Gör så här
1. Strimla kycklingfiléerna och bryn i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
2. Skär squashen och paprikan i bitar, fräs i stekpannnan, lägg över i grytan.
3. Tillsätt pressade vitlöksklyftor, kokosmjölk, kykclingfond, rivet citronskal.
4. Krydda med kardemumma och chilipeppar.
5. Red med ljus maizenaredning, låt grytan koka ihop i några minuter.
6. Servera med ris.


Vinbärsgrottor

 
 
Ett bra alternativ till vanliga hallongrottor.

Ingredienser (40 st)
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
Vinbärssylt eller vinbärsmarmelad
 
Gör så här
1. Arbeta samman samtliga ingredienser (utom sylten/marmeladen) en bunke.
2. Dela degen och rulla den till ca. 40 st små kulor, lägg i småbrödsformar på en plåt.
3. Gör en fördjupning i varje degkula och lägg i en klick sylt/marmelad.
4. Grädda i ca. 12 min i 200 grader.

Vitlöksbröd med mozzarella

4-5 personer
 
Ingredienser
1 stor baugette (köp färdiggräddad på ica/coop)
2-3 vitlöksklyftorbregott tillräckligt att bre på baguetternasalt
1,5 -2 mozzarellapersilja/basilika
 
Gör så här
Skär baguetterna i ca decimeter stora bitar och dela dem längs med. Pressa ner vitlöken i smöret och bred på baugetterna, salta lite. (brukar ha en tendens att bli osalt) Skiva mozzarellan i tunna skivor och lägg på baugetterna. Krydda med persilja och basilika.Grädda i ugnen på ca 175 grader till osten smält.
 
Tips! Om du inte har mozzarella går det att använda vanlig ost.

Morotspaj

Ingredienser:

Pajdeg
1 ägg
125 g smör
3-3,5dl mjöl
1msk vatten

Fyllning
500 g rivna morötter
4 dl creme fraiche
1 tsk salt
2 ägg
1- 2 vitlöksklyftor
ca 150 g riven ost
ca 150 g fetaostoliver
ca 5- 6 soltorkade tomater

Gör så här: Börja med att göra pajskalet; arbeta samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt sedan ägg och vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i en springform och nagga med en gaffel. Förgrädda ca 10 min i 200 grader .Skala och riv morötterna, vispa sedan ihop creme fraiche, salt, ägg och pressade vitlöksklyftor. Tillsätt sedan osten och morötterna och häll blandningen i pajskalet. Tryck ner fetaost, oliver och soltorkade tomater.Grädda i 200 grader i ca 40 min.

Enkel köttgryta

Ingredienser (4 portioner):
500 g älggrytbitar
1 gul lök
1 st köttbuljongtärning
3 dl vatten
1 msk svartvinbärsgelé
Kalvfond
1 st palsternacka
2 st små morötter
1 st paprika
Matlagningsgrädde
Ljus maizena

Gör så här:
1. Bryn grytbitarna lätt i en kastrull tillsammans med löken.  Krydda med salt, peppar och kalvfond. Tillsätt buljongtärning, vatten och svartvinbärsgelé. Låt puttra under lock på låg värme i minst tre timmar.
2. Skiva palsternacka och morötter. Lägg grönsakerna i köttgrytan, fyll på med vatten tills grönsakerna och köttet är täckt, och låt puttra i ytterligare en femtio minuter.
3. Hacka paprikan och lägg ned i grytan. Tillsätt en skvätt matlagningsgrädde och red med ljus maizena.
4. Servera med kokt potatis och svartvinbärsgelé.

Chokladfyllda havreflarn

Ingredienser (ca. 25 st dubbla havreflarn):
150 g smör eller margarin
3 dl havregryn
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Rör ned havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap och grädde.
2. Klicka ut smeten med tesked på plåtar klädda med bakplåtspapper. Se till att ha rikligt med mellanrum eftersom kakorna kommer att flyta ut mycket när de är i ugnen, 8 st kakor per plåt tycker jag är lagom.
3. Grädda kakorna i ca. 8 min. Låt stelna på plåten, lyft sedan över dem på ett galler där de får kallna ordentligt.
4. Smält blockchokladen i vattenbad. Bred rikligt med choklad på ett flarn, tryck sedan fast ett flarn ovanpå det med choklad på. Lägg tillbaka chokladflarnen på gallret med det chokladbredda flarnet uppåt. Låt stelna.
5. Förvara kakorna kallt; antingen i kylskåp eller frys.

Smördegsöverbakad Chicken á la king



Ingredienser (4 portioner):
900-1000 g kycklingfilé
300 g färska champinjoner
½ purjolök
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 hönsbuljongtärning
2 st paprikor
½ tsk soja
salt, peppar
1 st rulle smördeg
1 ägg

Gör så här:
1. Skiva svamp och purjolök. Fräs i en gryta i ca. 5 min. Strö över vetemjöl. Späd med vatten och grädde, tillsätt buljongtärningen och låt koka i 3 minuter.
2. Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn kycklingen i en stekpanna och lägg sedan över kycklingbitarna i grytan. Låt sjuda i 5 minuter.
3. Skär paprikorna i bitar och tillsätt i grytan. Låt sjuda i ytterligare någon minut, smaka sedan av med salt och peppar.
4. Häll över allt innehåll ifrån grytan i en ungsfast form. Bred ut smördegen över formen och pensla med uppvispat ägg ovanpå smördegen. Snitta sedan smördegsytan några gånger med en vass kniv.
5. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 min. Servera med sallad.

Tips: Om du vill kan du använda receptet med skippa steg 4 och 5 i "gör så här". Då kan du äta "vanlig" chicken á la king istället för att använda dig av smördegsöverbakning. Servera i sådana fall med ris.



Köttfärspaj med paprika



Ingredienser (4-5 portioner):

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning
1 gul lök
1 st vitlöksklyfta
500 g köttfärs
1 dl chilisås
2 st paprikor
10 st körsbärstomater

Äggstanning
3 st ägg
2 dl gräddfil
1,5 dl riven ost
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
1. Börja med pajdegen: Hacka samman vetemjöl och smör i en bunke. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Täck degen med plast och låt den vilja i kylskåpet i ca. 30 min.
2. Tumma ut eller kavla ut degen i en rund pajform (ca. 24 cm i diameter). Nagga botten och förgrädda mitt i ugnen i 225 grader i ca. 10 min.
3. Påbörja fyllningen: Hacka löken och fräs i en stekpanna i några minuter. Tillsätt sedan köttfärsen och fräs den tills den är klar. Tillsätt chilisås och låt puttra i någon minut. Häll färsen i det förgräddade pajskalet.
4. Äggstanning: Vispa ihop samtliga ingredienser till äggstanningen och häll över pajen.
5. Skiva paprikan och halvera körsbärstomaterna och garnera pajen.
6. Grädda köttfärspajen mitt i ugnen i ca. 35 min.

Gorgonzolapasta

 

Ingredienser (4 portioner):
1 påse färsk spenat (70 g)
3 dl vispgrädde
125 g gorgonzola
1 pkt bacon
300 g pasta

Gör så här:
1. Grovhacka spenaten och fräs i en stekpanna tills vätskan har försvunnit. Krydda med salt och peppar.
2. Tillsätt grädden, koka upp och använd eventuellt mjus maizenaredning om du vill att såsen ska tjockna ytterligare.
3. Smula ned gorgonzola och låt smälta på relativt låg värme (Obs, såsen får ej koka!) Krydda med salt och peppar.
4. Knaperstek bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
5. Strö bacon över gorgonzolapastan vid servering.

Thaigryta med fisk och nudlar

Ingredienser (4 portioner):
400 g fisk (ex. fiskblock eller laxfiléer)
1 gul lök
1 msk röd currypaste
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 dl vatten
250 g äggnudlar
Grönsaker (ex. wok, haricot verts, sockerärter etc)

Gör så här:
1. Skala och skiva löken. Fräs i en kastrull.
2. Tillsätt currypaste, kokosmjölk och vatten. Låt småkoka i ca 5 min.
3. Skär fisken i bitar, tillsätt i kastrullen tillsammans med valfri mängd grönsaker samtidigt som du lägger ned nudlarna i kokande vatten.
4. Blanda nudlarna med thaigrytan när nudlarna är färdigkokade.

RSS 2.0