Stekt falukorv med morötter



Less på korv och makaroner? Här har du en grymt enkel variant som är minst lika enkel att tillaga.

Ingredienser (2 portioner)
300 g falukorv
200 g morötter
1 msk vatten
Persilja
Salt
Peppar

1. Skär korven och morötterna i stavar.
2. Lägg morötterna i en djuptallrik med vattnet, micra 1-3 minuter beroende på vilket tuggmotstånd du föredrar.
3. Stek falukorven och låt morotsstavarna fräsa med någon minut.
4. Salta, peppra och strö över persiljan.
5. Servera med potatismos.


Matilda2:s ananaskassler



Ingredienser
Kassler
Philadelphiaost
Krossad ananas
Riven ost

1. Skiva kasslern och lägg i en form. Beräkna två-tre skivor per person.
2. Bre över ett relativt tjockt lager med philadelphiaost.
3. Lägg ananas på philadelphiaosten och strö över riven ost.
4. Grädda i 200 grader tills osten har fått färg och philadelphian har börjat smälta lite (ca 30 min)
5. Servera med ris och grönsallad.

Lax- och pepparrotspasta




En otroligt snabblagad och enkel laxrätt med få ingredienser.

3 portioner

Ingredienser:
2 laxfiléer (styckfrysta)
1 rödlök
3 dl grädde
1 burk färskost med pepparrotssmak
Salt
Peppar
Dill

1. Skär laxen i små bitar.
2. Hacka rödlöken och fräs mjuk i stekpanna. (Helen, du kan med fördel utesluta den)
3. Tillsätt grädde och ost i stekpannan med löken, låt koka upp.
4. Lägg i de små laxbitarna och låt puttra i 3-4 minuter.
5. Servera med pasta.

Tips 1: Byt ut laxen till någon billigare fisksort.
Tips 2: Prova att smaksätta med pressad citron eller citronpeppar.
Tips 3: Tillsätt haricots verts eller liknande.

Stekta bananer





Jag brukar inte vara något fan av varma bananer men om man tillagar dem efter det här enkla receptet blir de gudomligt goda och smakar snarlikt friterade bananer som jag brukar beställa till efterrätt när jag käkar på kinarestaurang. Bananerna får en seg yta med karamelliserat socker. Snabbt, enkelt, billig och riktigt gott!

3 portioner

Ingredienser:
3 bananer
2 msk smör
3 msk socker
Citronsaft
Kanel
Hackad mandel

1. Halvera bananderna på både längden och bredden. Smält smöret i en stekpanna.
2. Tillsätt sockret och låt smälta.
3. Stek bananerna gyllenbruna i sockersmöret.
4. Låt bananerna svalna något.
5. Droppa citronsaft på bananerna, strö över kanel och hackad mandel.
6. Servera bananerna halvvarma med vaniljglass.

Tips 1: Citronsaften gör att efterrätten blir lite mindre sliskig, och går med fördel att bytas ut mot saft från apelsin eller lime.
Tips 2: Den hackade mandeln går att uteslutas eller bytas ut mot hackade hasselnötter.

Matilda1:s kycklinggryta



3 portioner

Ingredienser:
500 g kycklingfilé
2,5 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
Valfri mängd haricots verts
Oregano
Salt
Peppar

1. Skär varje kycklingfilé  bitar och bryn i smör i en stekpanna (kycklingen behöver ej vara helt genomstekt utan det viktiga är att den får färg runt om). Salta & peppra. Lägg kycklingen åt sidan.

2. Torka ur stekpannan,. Blanda grädde, oregano och bujongtärning i stekpannan och låt koka upp. Lägg i kyckling & haricots verts. Låt puttra i några minuter tills kyckligen är klar (skär i de största bitarna och kolla för säkerhets skull).

3. Servera med valfri sort potatis, ris eller pasta.

Tips 1: Byt ut haricots verts mot exempelvis paprika, champinjoner, majs eller sockerärter.
Tips 2:
Prova att krydda med exempelvis dragon istället för oregano, eller varför inte både och?
Tips 3: Använd mer grädde om du vill ha extra mycket sås.
Tips 4: Tillsätt ljus maizena om du vill att såsen ska tjockna, alternativt red med vetemjöl.

Ungsstekt kalkon

Världens godaste rätt som vi brukar göra till nyår, det tar lite tid att göra men det är lätt värt det. Var inte rädd för att prova att tillaga kalkon, det är betydligt enklare än de flesta tror och dessutom rätt billigt. Det blir grymt mycket mat och det är perfekt att laga kalkon om man är många som ska äta tillsammans. Såsen är för övrigt gudomlig!

10-12 portioner

Ingredienser:
1 kalkon på 4-5 kg
1-2 msk salt
1 tsk vit- & svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
(150 g bacon)
3 msk smör/margarin
1 liter buljong

Sås:
8 dl sky och buljong
4 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
½ dl vinbärsgelé
2 dl vispgrädde

1. Skölj och torka av kalkonen. Gnid in den med kryddorna. Bind upp kalkonen (och fäst ev. baconskivorna över bröstköttet med tandpetare).

2. Lägg kalkonen på ett galler, pensla den med smält smör och sätt in den i ugnen, 160-175 grader. Lägg hals, muskelmage och hjärta vid sidan om och pensla fågeln med fett ytterligare några gånger. Ös med skyn under stekningen så ytan blir brun och spröd.

3. Täck fågeln med aluminiumfolie om den får för mycket färg. Stektid för en stor fågel är ca. 3-4 timmar och för en minikalkon ca. 2 timmar. Stick en provnål i låret och känn om köttet är mört. Lossa lårbenet försiktigt, om det lossnar är fågeln färdig.

4. Sila och mät upp skyn. Vispa ur pannan med lite buljong. Red skyn och koka den i ca. 3-5 minuter. Smaksätt såsen väl med kryddor, gelé och till sist grädden.

5. Skär bröstköttet från skrovet på snedden i tunna skivor. Servera med ris och nyårssallad (recept finns här bloggen).

Tips 1: djupfryst kalkon behöver tinas ca ett dygn före tillagning, så glöm inte att ta fram den i tid.
Tips 2: om du har en termometer, utgå hellre från den än från den rekommenderade stektiden eftersom det är svårt att säga någon exakt tid när kalkonen bör vara färdigstekt. När termometern har nått 85 grader är den helt perfekt.


Nyårssallad

En enkel, billig, saftig och sjukt god sallad som håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Ingredienser
2 liter vitkål (ca. ½ kålhuvud)
2 liter morötter (ca. 6 st)
2 liter äpplen (ca. 7 äpplen)
2 små burkar krossad ananas (eller 1 stor)
½ burk majonäs
Ev purjolök

Gör så här
1. Riv/strimla ingredienserna och blanda i en skål (Gärna i matberedare).
2. Tillsätt ananas & majonäs och rör om.
3. Strö ev. över lite strimlad purjolök som garnering (eller alternativt blanda i salladen).

Tips: Gör en mindre mängd sallad än den som står i receptet, men ha alltid lika mängt vitkål, morötter och äpplen. Uppskatta då själv mängden av de andra ingredienserna, var försiktig med majonäsen eftersom salladen kan upplevas sliskig om det är för mycket majonäs i den.

RSS 2.0