Kinesisk köttfärs i pitabröd



Ingredienser (4 portioner)

Köttfärsblandning:
500 g köttfärs
300 g vitkål
200 g champinjoner
(1 st gul lök)
1 st köttbuljongtärning
2 krm salt
1 krm peppar
1 tsk soja
8 st pitabröd

Dressing:
1 dl créme fraiche
2 msk sweet chilisås

1. Stek köttfärsen. Stimla vitkål, champinjoner och hacka löken, låt fräsa med i stekpannan.
2. Tillsätt köttbuljongtärningen och krydda köttfärsblandningen ordentligt.
3. Servera i pitabröd med dressingen till.

Tips: Tillsätt grönsaker i form av exempelvis gurka och tomat i bröden för att få lite mer variation.

Hokigryta med äggsås



Ingredienser (4 portioner)

Fiskgryta:
400 g hoki eller annan fisk
25 g smör
½ purjolök
1 tomat
Citronpeppar
Salt

Äggsås:
25 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl spad från fiskgrytan
4 st hårdkokta ägg
Vitpeppar
Salt

1. Koka och skala äggen, dela dem i äggskivare åt båda hållen (eller hacka för hand).
2. Smält smöret till fiskgrytan i en vid kastrull, skär fisken i bitar och lägg i kastrullen.
3. Strö över salt och citronpeppar samt tillsätt skivad purjolök och tomat.
4. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter, medan du gör äggsåsen.
5. Smält smöret i en kastrull och rör ned vetemjölet. 
6. Tillsätt mjölk och låt koka upp.
7. Tillsätt kokspad, salta och vitpeppra. 
8. Rör ner äggbitarna i såsen, servera med kokt eller pressad potatis.

Tips: Halvera ingredienserna i äggsåsen om du inte är speciellt förtjust i just sås, om man följer grundreceptet kan det fort bli en hel del sås över (beroende på vilka det är som äter).

Nudelwok

Ingredienser 2 personer

1/2 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3-4 champinjoner
thai wokgrönsaker (fryst)
olivolja
soja
vatten
nudlar
räkor/kyckling eller båda två
chili, lite curry
peppar

Gör så här
Finhacka löken och skär champinjonerna i skivor, fräs i olivolja och tillsätt wokgrönsakerna. Pressa ner vitlöken och tillsätt övriga kryddor och lite vatten, låt fräsa. Tillsätt räkor i woken (om du vill ha kyckling istället, börja med att skära och steka den först). Koka nudlar och när de är färdiga blandar du nudlarna och woken i stekpannan och tillsätter soja. Rör om så det blandas väl och servera!


Currykyckling med pasta

Ingredienser 2 personer

3 kycklingfileér
majs på burk
matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
chilikrydda
curry
salt
peppar

koka pasta

Superenkelt och snabbt recept, dessutom riktigt gott! Krydda så mycket du själv vill!

Gör så här

Skär kycklingfileérna i bitar (tärningar) och fräs i stekpanna. Tillsätt kryddorna, matlagningsgrädden, vitlök och majs när kycklingen fått färg och nästan är genomstekt. Låt koka upp, koka pasta och servera!



Baconlindad fläskfilé i örtsås



Den perfekta helgmaten?

Ingredienser (4 portioner)

600 g fläskfilé
2 paket bacon
1 pkt matlagningsgrädde
2 msk kalvfond
Salt & Peppar
Basilika
Timjan
Oregano

1. Putsa fläskfilén och skär i 2 cm tjocka skivor.
2. Linda bacon runt filébitarna och fäst med tandpetare, salta & peppra.
3. Bryn filébitarna i stekpanna (behöver ej vara genomstekta) och lägg över i en form.
4. Blanda grädde, fond och kryddor i en skål och häll över filébitarna.
5. Ställ in formen i ugnen på 225 grader i ca. 20-25 minuter.
6. Servera med potatis i alla dess former, ris eller pasta.

Tips: Ta gärna mer grädde i såsen.

Gratinerad köttfärssås



En lite lyxigare variant på klassisk köttfärssås.

Ingredienser (6 portioner)

Köttfärssås:
500-600 g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 burk creme fraiche paprika & chili
2 tsk soja
Basilika

Grönsaksblandning:
10 st färska champinjoner
1 st zucchini
1 st paprika
(1 gul lök)

Salt
Peppar
Riven ost

1. Börja med köttfärssåsen; stek köttfärsen och tillsätt övriga ingredienser. Låt puttra några minuter och häll över i en form. Krydda med basilika, salt & peppar.
2. Hacka grönsakerna och stek till vätskan har runnit ur blandningen. Krydda med salt & peppar och lägg i samma form som köttfärssåsen.
3. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen, 200 grader i ca. 15 minuter.
4. Servera med pasta.


Chicken Nuggets



De kanske inte är de vackraste i världen, men shit, den här kycklingen är verkligen god!

Ingredienser (4 portioner)

500g kycklingfilé
1 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl riven ost
1 tsk citronpeppar
Salt

1. Vispa ägget i en djuptallrik.
2. Blanda ströbröd, ost och citronpeppar i en annan djuptallrik.
3. Skär kycklingen i bitar och doppa i ägg och vänd därefter i störbrödsblandningen.
4. Stek kycklingbitarna i stekpanna i några msk smör.
5. Servera med ris och sweet chili.

OBS: Beroende på hur noga man doppar bitarna i ägg och ströbrödsblandningen kan det hända att man behöver göra lite extra av de två blandningarna för att de ska räcka till alla kycklingbitarna.

Enkel kasslergryta



Enkelt grundrecept på vardagsmat utan en massa krångel.

Ingredienser (3 portioner)

400 g kassler
400 g krossade tomater
1 dl grädde
Oregano
Basilika
Salt
Peppar

1. Strimla kasslern och stek lätt i stekpanna.
2. Tillsätt krossade tomater och grädde, låt puttra några minuter.
3. Krydda med oregano, basilika, salt och peppar.

Tips: Variera genom att lägga i olika grönsaker som exempelvis paprika, svamp eller haricots verts.

Andalusisk kycklinggryta



Ingredienser (4 portioner)

4 st kycklingfiléer
(20 st feferoni)
20 st soltorkade tomater
1 burk creme fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
200 g färska champinjoner
1 dl cashewnötter
2 msk mango chutney
1 tsk kinesisk soja

1. Skär kycklingen i bitar och bryn i stekpanna.
2. Tillsätt skurna soltorkade tomater, champinjoner (& feferoni).
3. Tillsätt creme fraiche, grädde, chutney och soja. Låt puttra några minuter.
4. Lägg i nötterna och servera med ris.

Vitlöksostfylld kycklingfilé




Gillar ni sås? Här har ni receptet på världens godaste.

Ingredienser (4 portioner):
4 kycklingfiléer
125 g vitlöksost
2,5 dl grädde
1 msk soja
8 st körsbärstomater
Persilja
Salt
Peppar

1. Skär en ficka i varje kycklingfilé, fyll med vitlöksost och persilja. Fäst med tandpetare.
2. Bryn i stekpanna i någon msk smör, krydda med salt och peppar, lägg över i en form.
3. Blanda grädde, soja och resten av vitlöksosten i stekpannan. Låt koka upp.
4. Häll såsen över kycklingen och sätt formen i ugnen 15 min, 225 grader.
5. Strö över tomater och låt stå i ugnen ytterligare 5 minuter.
6. Garnera med persilja och servera med ris, potatis eller pasta.



Tips 1: Köp Philadelphiaost med smak av vitlök (200g) och fördubbla mängden grädde så får du extra mycket sås.
Tips 2: Gör matlådor om det blir någon mat över, kycklingen är fantastisk god att värma i micron dagen därpå.

RSS 2.0