Marängtårta med blåbär

Ingredienser
4 st marängbottnar
4 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
4 dl grekisk eller turkisk yoghurt
5 dl färska blåbär

Gör så här
1. Lägg hälften av sockret i en bunke tillsammans med vispgrädden. Vispa tills grädden är fast. Rör ned yoghurten i grädden.
2. Lägg en fjärdedel av yoghurtgrädden åt sidan. Mosa 4 dl blåbär och blanda med resterande gräddyoghurt.
3. Smaka av blåbärsgrädden, tillsätt eventuellt mer strösocker.
4. Varva blåbärsyoghurten mellan marängbottnarna. Toppa tårtan med gräddyoghurten (den utan blåbär) och garnera med 1 dl blåbär.
 
OBS! Gör inte tårtan förrän precis innan servering eftersom marängbottnarna lätt smälter av gräddblandningen!

Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Ingredienser (5 portioner)
 
Kött
1 kg fryst älgstek
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk strösocker
10 st vitpepparkorn
1 msk sambal oelek

Rotfruktsgratäng
500 g potatis
2 st morötter
2 st palsternackor
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1,5 msk kalvfond
2 st vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan (motsvarar 2 msk färsk timjan)
2 dl riven parmesan
 
Gör så här

Kött
1. Lägg den frysta älgsteken i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 75 grader och ställ in steken i den nedre delen av ugnen.
2. Stick in en köttermometer i steken när den har tinat ordentligt (efter ca. 4-6 h). Låt köttet stå i ugnen tills termometern visar 65-70 grader. Den totala tiden i ugnen är ca. 11-12 h.
3. Gör lagen medan köttet är i ugnen. Koka upp vatten, salt, socker, vitpepparkorn och sambal oelek. Låt kallna. 
4. Lägg steken i den kalla lagen medans köttet är varmt. Låt stå i kylskåpet i 4-5 h. Skiva sedan upp köttet i tunna skivor.

Rotfruktsgratäng
1. Skala potatisen och skiva i tunna skivor. Skala morötterna och palsternackorna, riv grovt.
2. Koka upp mjölk, grädde och kalvfond i en kastrull. Lägg i potatis, morötter och palsternacka.
3. Pressa ner vitlöksklyftorna och krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt småkoka under lock i 15 minuter, rör om lite då och då.
4. Häll rotfruktsblandningen i en ugnsfast form. Strö över timjan och parmesan. Gratinera i ugnen i 20 min tills gratängen har fått färg.

Laxlasagne med fetaost

Ingredienser (5 portioner)
400 g laxfilé
400 g fryst bladspenat
150 g fetaost
500 g keso
2 st vitlöksklyftor
400 g krossade tomater med basilika
0,5 dl vitt vin
9 st lasagneplattor

Gör så här
1. Tina spenaten, krama ut vätskan och lägg spenaten i en bunke. 
2. Tillsätt smulad fetaost, keso och pressad vitlök i spenatbunken.
3. Krydda med 0,5 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
4. Skär laxen i bitar och blanda i en bunke tillsammans med krossade tomater, vitt vin och 0,5 tsk salt.
5. Häll hälften av spenatröran i botten av en ugnsfast form.
6. Varva lasagneplattor och laxröran. Toppa med resten av spenatröran.
7. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 30 minuter. Låt lasagnen vila i 10 minuter innan den skärs upp.

RSS 2.0