Jappmousse

Ingredienser (4-5 portioner)
3 st dubbeljapp
3 äggulor
3 dl grädde

Gör så här
1. Hacka jappen i småbitar och smält i en kastrull, låt sedan svalna men den får inte stelna helt och hållet. Ju längre du vågar låta den svalna desto "fluffigare" blir moussen.
2. Sätt i äggulorna i den avsvalnade jappsmeten och rör om till en slät smet, låt stå några minuter.
3. Vispa grädden tjockt och häll i jappsmeten.
4. Häll smeten i serveringsglas och låt stå i kylen i några timmar tills den svalnat.
5. Servera med blåbär och hallon.

Pasta carbonara

Ingredienser (4 portioner)
1 st röd lök
2 pkt bacon
Matlagningsgrädde
1 st äggula
Riven ost
Salt och peppar
Spaghetti

1. Hacka löken fint och klipp bacon i mindre bitar.
2. Stek baconen och sätt sedan i löken, salta och peppra.
3. Häll i matlagningsgrädde och låt puttra i några minuter.
4. Sätt sedan i äggulan och rör om.
5. Använd lite redningsmjöl för få såsen fastare.
6. Servera med spaghetti och riven ost.

Ädelostgryta med kyckling och champinjoner

Ingredienser (3-4 portioner)
3 st kycklingfileer
Skivade champinjoner
1 st Kvibille gräddädel
1 st kycklingbuljongtärning
Matlagningsgrädde
Salt och peppar
Pasta

1. Skär kycklingfileérna i bitar och stek dem, salta och peppra, tillsätt buljongtärningen och när den löses upp tillsätt matlagningsgrädden.
2. Stek samtidigt de skivade champinjonerna i en kastrull. Smula sönder ädelosten och sätt i grytan, rör om så osten smälter och blandas med matlagningsgrädden.
3. Sätt sedan i champinjonerna och låt puttra i någon minut. Tillsätt ev. lite redningsmjöl om såsen är för tunn. 
4. Servera med pasta! 

Sötsur gryta



Ingredienser (4 portioner)
500 g grytbitar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 st klyfta vitkål
1 st liten purjolök
1 st burk ananasringar
0,5 dl ananasspad
1 msk kinesisk soja
2 msk socker
1 msk vinäger
1,5 tsk salt
Ljus maizena

Gör så här
1. Skär köttet i strimlor.
2. Bryn köttet lätt i stark värme.
3. Lägg över köttet i en gryta.
4. Tillsätt salt, peppar, vatten och buljongtärning.
5. Koka på svag värme under lock i ca. 20 min.
6. Skär purjolök, vitkål och ananas i bitar och lägg ned i grytan.
7. Tillsätt ananasspad, soja, socker, vinäger och salt.
8. Koka i ytterligare fem minuter.
9. Red med maizena.
10. Servera med ris.

Krilles pasta



Ingredienser (3 portioner)
2 pkt bacon
2 st creme fraiche
Frysta ärtor
Svartpeppar

1. Skär bacon i bitar och stek i stekpanna.
2. Låt rinna av på papper.
3. Värm creme fraiche i stekpannan.
4. Lägg i bacon och frysta ärtor.
5. Låt värmas några minuter.
6. Servera med pasta

Laxsnittar




Ingredienser  ca 4-5 pers
4 st mjuka tunnbröd
1 pkt creme bonjour örter
1 st avokade, skuren i små och platta bitar
1 at rödlök, hackad
120 g gravad lax
sallad

Gör såhär
1. Lägg ut tunnbröden och bred på örtcrèmen.
2. Lägg på sallad som du hackat, avokado och rödlök. Lägg laxen mot långsidan och rulla ihop.
3. Låt gärna rullarna stå i kylen några timmar innan servering för att de ska bli saftiga
4. Innan servering: Skär laxsnittarna. Skiva tunna skivor av gurka och fäst med tandpetare ovanpå snittarna.

Thaifisk med kokos och matvete



OBS!! Mycket kryddstark mat!! 

Ingredienser (4 portioner)
1 påse ICA fiskmix (ca 300 g)
2 st morötter
250 g broccoli
1 burk grön curry grytbas (400 ml)
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
½ st lime
4 portioner matvete

1. Halvtina fisken.
2. Skala och skär morötterna i tunna skivor.
3. Skär broccolin i bitar.
4. Koka upp grytbasen och kokosmjölken i en stor kastrull.
5. Lägg i grönsakerna och låt koka 3-5 minuter under lock.
6. Lägg i den halvtinade fisken och sjud i 5-7 minuter.
7. Riv skalet från den halva limen och tillsätt i grytan.
8. Tillaga matvetet enligt förpackningen.
9. Fördela matvetet i soppskådar och skeda över fiskgrytan.
10. Garnera med limeklyftor och servera med mjukt bröd.

Löksoppa med kantarelltoast



Ingredienser (4 portioner)

800 g gul lök
1 l vatten
2 msk kycklingfond
2 tsk timjan
300 g grovhackade kantareller
½ påse rucola
4 skivor rostad bröd
Salt
Peppar

1. Skala och skär löken i tunna skivor.
2. Fräs dem mjuka i 2 msk smör i en kastrull.
3. Tillsätt vatten, kycklingfond och timjan.
4. Låt småkoka ca 10 min under lock.
5. Krydda med 1,5 tsk salt och 2 krm peppar.
6. Stek kantarellerna i 1 msk smör tills all vätska har kokat bort.
7. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
8. Blanda ned rucola och lägg svampen på rostat bröd.

Tomatkorv med rotfruktspuré



Ingredienser (4 portioner)

1 kg rotfrukter (palsternacka, morot, kålrot, potatis etc.)
3,5 dl mjölk
400 g korv
2 st tomater
Salt
Peppar

1. Skala och skär rotfrukterna i cm-stora tärningar och lägg i en kastrull.
2. Koka dem mjuka på svag värme under lock med mjölken i 10-15 min.
3. Rör om då och då.
4. Mixa ihop rotfrukter och mjölk med en mixer eller matberedare.
5. Skär korven i tjocka skivor, gör ett snitt i varje korvskiva och lägg dit en tomatskiva.
6. Stek korven i några minuter.

Krämig kycklinggryta



Ingredienser (4 portioner)
4 st kycklingfiléer
1 st paprika
10 cm purjolök
1-2 tsk sambal oelek
1 ask philadelphiaost (200 g)
1 burk creme fraiche paprika chili
Salt
Peppar

Gör så här
1. Skär kyckling och paprika i bitar. Strimla purjolöken.
2. Stek kycklingen, låt paprikan och purjolöken fräsa med i slutet.
3. Blanda ner philadelphiaosten och creme fraiche.
4. Krydda med sambal oelek, salt och peppar.
5. Servera med ris eller pasta.

RSS 2.0