Bönsoppa med bacon och makaroner



Ingredienser (4 portioner)

100 g bacon
1 liten purjolök
1 dl okokta snabbmakaroner
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
1 burk vita bönor i tomatsås
2 msk tomatpuré
1 krm timjan
Persilja (till garnering)

Gör så här

1. Knaperstek bacon i en gryta. Låt purjulöken fräsa med en liten stund.
2. Tillsätt resten av ingredienserna i grytan och låt koka i 3 minuter.
3. Garnera med lite persilja.

Chicken tikka masala med gurksallad



Ingredienser (4 portioner)

Chicken tikka masala
600 g kycklingfilé
1 gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 burk krossade tomter (400 g)
1 påse chicken tikka masala kryddmix (40 g)
1 dl matyoghurt
1 dl vispgrädde
Ingefära
Salt

Gurksallad
400 g gurka
1 dl matyoghurt
1 tsk torkad mynta

Gör så här

1. Hacka gul lök och vitlök. Skär kycklingen i bitar.
2. Bryn kyckling, lök och vitlök i 2 msk smör. Krydda med 1 tsk salt.
3. Tillsätt krossade tomater, ingefära och kryddmix. Låt småkoka under lock ca 10 min.
4. Tillsätt yoghurt & grädde, låt småkoka ytterligare 2 minuter.
5. Hyvla gurkan i långa remsor. Blanda med yoghurt och mynta. Krydda med 2 krm salt.
6. Servera kycklinggrytan med gurksalladen och ris. 

Hoki med broccoli, majs och paprika



Ingredienser (4 portioner)

600 g hoki
2 msk olja
300 g pasta
5 cm purjolök
1 st röd paprika
250 g broccoli
1 dl majskorn
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 msk ljus maizena
1 msk hackad dill (färsk)
Salt
Vitpeppar

Gör så här

1. Skär fisken i bitar och lägg i en ugnssäker form.
2. Pensla fisken med 1 msk olja och strö över 1 tsk salt & 1 krm vitpeppar.
3. Stek mitt i ugnen i 150 grader, 20-24 min.
4. Koka pastan.
5. Skär broccoli och stek tillsammans med majskornen i 1-2 min.
6. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka upp.
7. Red med maizena.
8. Tillsätt dill, smaka av med salt (1,5 tsk) och vitpeppar (1 krm).
9. Häll såsen över fisken och servera med pastan.

Köttfärslimpa med svampsås



Ingredienser (8 portioner)

Köttfärslimpa
900 g köttfärs
1 st skivad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
100 g vitt bröd (ex. franska)
2 dl mjölk
2 st lätt uppvispade ägg
1 msk worcestershiresås
Salt
Svartpeppar

Svampsås

6 dl hackad svamp
0,5 dl gul lök eller schalottenlök
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
Ljus maizena
75 g smör
Salt
Vitpeppar
Soja


Gör så här

1. Fräs lökarna mjuka i en stekpanna. Häll i en stor skål och låt svalna.
2. Skär brödet i små kuber och blötlägg i mjölken i 5-10 min.
3. Krama ur lite ur vätskan, finhacka och lägg i skålen tillsammans med löken.
4. Tillsätt köttfärs, ägg, worcestershiresås och kryddor i skålen och blanda försiktigt.
5. Platta ut lite köttfärssmet, gör en liten biff och stek i en stekpanna. Provsmaka och krydda ev. lite extra.
6. Stjälp upp smeten på bakplåtspapper i en ungssäker form. Forma till ett block, 25x10 cm.
7. Pensla köttfärslimpan med vatten och sätt den i mitten av ugnen i 200 grader tills innertemperaturen är 70 g (40-55 min)
8. Gör svampsåsen när köttfärslimpa har varit i ugnen ett tag. Börja med att steka löken mjuk i smöret.
9. Lägg i svampen och stek i några minuter tills det mesta av vätskan har kokat bort.
10. Häll i grädde och mjölk. Red med ljus maizena.
11. Låt koka samman under omrörning, smaka av med kryddorna.
12. Ta ut köttfärslimpan och låt den vila i tio minuter, stjälp sedan upp den på en skärbräda/uppläggningsfat med hjälp av en stekspade.
13. Skär i skivor och servera tillsammans med svampsåsen, kokt potatis och en fräsch sallad.

Vitkålssallad



Ingredienser (4 portioner)

500 g (1,5 l strimlad) vitkål
2 msk olja
1 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 tsk italiensk salladskrydda

Gör så här

1. Strimla vitkålen tunnt.
2. Koka ihop olja, vatten, vinäger och kryddor i en gryta.
3. Blanda ner vitkålen och låt svalna

Tips: Variera salladen genom att tillsätta paprika, äpplen, annanas osv.

RSS 2.0