Färsrutor med medelhavsfyllning



Ingredienser (4 portioner)
400-500 g nötfärs
½ gul lök
1 msk skånsk senap
2 msk kapris
100 g fetaost
1 tsk timjan
1 tsk kinesisk soja
1 dl vatten, vitt vin eller matlagningsgrädde
Svartpeppar

Gör så här
1. Lägg färsen mellan två stora bitar plastfolie. Kavla ut den till en stor tunn rektangel (ca. 30x25 cm).
2. Ta bort plasten och skär köttfärsen i fyra lika stora bitar.
3. Skala och hacka löken. Bre lite senap på varje färsbit men lämna en cm runtom. Fördela lök, kapris och smulad fetaost ovanpå senapen. Strö över timjan.
4. Vik ihop varje färsruta och var noga med att trycka till kanterna så fyllningen inte läcker ut.
5. Stek färsrutorna i 1 msk snör 2-3 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt.
6. Häll på soja, vatten/vin/matlagningsgrädde och låt färsrutorna småkoka i skyn någon minut.
7. Servera med pasta eller matvete.

Spenat- och valnötspasta

Ingredienser (4 portioner)
300 g pasta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt fryst bladspenat (400g)
1 burk crème fraiche franska örter
1 dl grovhackade valnötter
Salt
Svartpeppar
Ex. Grillad kyckling.

Gör så här
1. Koka pastan, hacka gul lök och vitlök.
2. Fräs löken i tre minuter i en stekpanna.
3. Tillsätt bladspenaten och fräs ytterligare 5-7 minuter.
4. Rör ner crème fraichen, krydda med salt och peppar. 
5. Blanda samman spenatröran med pastan.
6. Servera med grillad kyckling eller liknande.

Kycklingpasta med babyspenat




Ingredienser (4 portioner)
400 g pasta
400 g kycklingfilé
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
125 g purjolök
150 g sockerärter
1 msk grillkrydda
1 tsk torkad rosmarin
2 dl crème fraiche
1 påse babyspenat (70 g)
Svartpeppar
Riven parmesan

Gör så här
1. Koka pastan och strimla kycklingfilén.
2. Skala och skär/hacka vitlök, lök, purjolök.
3. Strimla sockerärterna.
4. Blanda kycklingen med grillkryddan, stek i stekpanna några minuter.
5. Tillsätt vitlöken och rosmarin., låt steka tills kycklingen är klar. Lägg åt sidan.
6. Stek lök, purjolök och sockerärter i 2-3 minuter.
7. Häll av pastan, tillsätt crème fraiche och värm försiktigt.
8. Blanda alla ingredienser i en stor skål.
9. Krydda och garnera med riven parmesanost.


Färs- och böngryta



Ingredienser (6 portioner)
500 g köttfärs
2 gula lökar
1 påse tacokrydda
2 st burkar hela körsbärstomater (á 400g)
1 pkt blandade bönor (ICAs)
Salt
Svartpeppar

Gör så här
1. Skala och hacka löken. Fräs i olja i en gryta i ca 2 min.
2. Lägg i köttfärs och bryn i några minuter.
3. Häll i tomaterna och bönorna, låt småkoka i några minuter.
4. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera med matvete.


Fläskfilégryta med svamp och bacon



Ingredienser (4 portioner)
500 g fläskfilé
1 pkt bacon
250 g färska champinjoner
3 dl vispgrädde
Soja
Svartpeppar
Salt

1. Skiva fläskfilén och stek i en stekpanna, krydda och lägg sedan över filébitarna i en gryta.
2. Fräs bacon och lägg i grytan med filébitarna.
3. Skiva och stek champinjonerna, lägg i grytan med svampen och fläskfilén.
4. Häll grädden i grytan och smaka av med soja.
5. Servera med pasta.

Kräftpasta med pepparrot



Ingredienser (4 portioner)
4 portioner pasta
125g färskost med pepparrot
2 burkar skalade kräftstjärtar (á 360)
Parmesanost
Svartpeppar
Dill
Salt

1. Koka pastan, häll av vattnet men spara lite.
2. Lägg tillbaka pastan i kastrullen med vattnet och rör ner färskosten.
3. Krydda med salt, peppar och dill.
4. Vänd ned kräftstjärtarna och strö över parmesanost.

Kalops



Ingredienser (4 portioner)
1 kg grytbitar
10 st kryddpepparkorn
Salt & Svartpeppar
7 dl vatten
4 st morötter
3 gula lökar

1. Skär ev köttet i mindre bitar och stek på svag värme.
2. Krydda ganska rejält med salt och svartpeppar.
3. Lägg över köttet i en gryta när det har fått lite färg.
4. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.
5. Låt koka under lock på svag värme i 1-1,5 h tills köttet är mört.
6. Skala och skiva morötterna, låt koka med köttet i 10 min.
7. Skala och strimla löken, låt koka med köttet i ytterligare 10 min.
8. Red ev. med ljus maizena.
9. Servera med kokt potatis och rödbetor.



Tips: Byt ut lökarna mot purjolök istället.


RSS 2.0