Grillad fläskfilé och stekt potatis



Ingredienser:
Valfri mängd fläskfilé
Valfri mängd potatis
Grillolja / Marinad
Smör

1. Tärna eller klyfta potatisen. Stek i några msk smör om det är en liten mängd potatis (2 port), vid en större mängd förkoka gärna potatisen (4-5 port). Krydda med valfri krydda, ex. oregano, vitlökssalt, timjan eller varför inte grillkrydda?

2. Grilla eller stek den marinerade fläskfilén (eller den du har oljat in i grillolja).

Servera med sallad och BEA-sås.

Chorizofylld kyckling med ungsstekt potatis & grönsaker



Ingredienser (4 portioner)

4 kycklingfiléer
1 kg potatis
100 chorizosalami

Valfria grönsaker/rotfrukter, exempelvis..
.. paprika
.. champinjoner
.. morötter
.. körsbärstomater
.. lök

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i grova bitar. Skala och skär hårda rotfrukter som har lång tillagningstid (exempelvis morötter). Lägg i en smord långpanna och ställ in i ugnen i ca. 20 min.

2. Skär varje kycklingfilé på längden så att den öppnar sig som en fjäril. Banka lätt. Vänd med snittytan ner (då blir stekytan finare).

3. Strimla salamin och fördela i mitten av varje filé. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

4. Bryn kycklingen i stekpanna i 2 msk smör. (Fräs ev. med löken). Salta och peppra.

5. Hacka övriga grönsaker som har kortare tillagningstid (exempelvis paprika, körsbärstomater, champinjoner). Ta ut långpannan och lägg i grönsakerna. Fortsätt att tillaga i ugnen ytterligare ca. 15 min. Strö ev över ost de sista fem minuterna.

6. Smaksätt med pressad citron, valfri krydda (ex. oregano, timjan, dragon).

Tips: Ta en mildare salami om chorizon känns för stark

Risgrynsgröt



 
.. eller tomtegröt, eller vad man nu vill kalla det.


Ingredienser (2 portioner)

3/4 dl rundkornigt ris (ex. ICAs grötris)
1,5 dl vatten
1 krm salt
(1 tsk margarin)
3,5 dl mjölk
(1 liten bit kanel)
1 tsk socker

Gör så här:
1. Mät upp risgryn, vatten, salt (och ev margarin) i en kastrull. Rör om och koka upp.
2. Sänk till svag värme och lägg lock på kastrullen. Koka 5-10 min.
3. Tillsätt mjölken (och ev kanelbiten). Rör om och koka upp gröten.
4. Sänk till lägsta värmen. Lägg lock på kastrullen och låt gröten svälla utan omrörning i 40 min.
5. Tillsätt socker och rör om i gröten. 

Fiskpaket




Ingredienser (2 portioner/st.)

2 st fiskfiléer, (lax, torsk, hoki eller annan fisk)
25 g smör
4 st potatisar, kokta och kalla
2 st morötter
20 cm purjolök
1 st lime eller citron
  salt och peppar
0.5 dl vatten eller vitt vin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötterna.
  2. Smörj ett folieark ca 40 cm långt på mitten. Skiva potatisen och lägg i botten. Salta och peppra fisken och lägg ovanpå. Skiva lime/citron och lägg på fisken. Strö purjon över och lägg morötterna på sidorna. Klicka till sist lite smör överst.
  3. Vik ihop foliearket men lämna en sida öppen och häll i vattnet/vinet och förslut.
  4. Baka paketen i ugn i ca 30 minuter. Öppna försiktigt. Paketen innehåller mycket varm ånga.

RSS 2.0