Fläskfilé i örtsås



Ingredienser (3 portioner)
400 g fläskfilé
2 vitlöksklyftor
Ljus maizena
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Basilika
1 st creme fraiche franska örter
1 st matlagningsgrädde

1. Strimla fläskfilé & vitlök, bryn i stekpanna.
2. Strö över kryddorna.
3. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt koka upp.
4. Servera med pasta och sallad.

Köttfärspaj i långpanna



Deg:
100 g smält smör
2 dl vatten
50 g jäst
½ tsk salt
2 st ägg
10 dl vetemjöl

Köttfärs:
750 g köttfärs
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
4 msk tomatpuré
1 st köttbuljongtärning
½ tsk italiensk salladskrydda
½ msk paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 dl riven ost

Dressing:
6 dl vispad grädde
2 dl majonäs
3 tsk italiensk salladskrydda

1. Gör degen, låt jäsa i bunke 40-45 minuter och gör köttfärsen under tiden.
2. Stek köttfärs och lök. Tillsätt övriga ingredienser i köttfärsblandningen och rör ner den rivna osten i slutet.
3. Dela degen i två halvor och spara lite till garnering. Kavla ut den ena halvan och lägg på bakplåtspapper i en långpanna.
4. Smeta över köttfärsblandningen och lägg nästa utkavlade deghalva ovanpå. Glöm inte garneringen.
5. Pensla med ägg och grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader i 20 minuter.
6. Gör dressingen medan pajen är i ugnen.

Korvcouscous



Här har ni världens enklaste recept på snabb vardagsmat som passar utmärkt framförallt under sommaren.

Ingredienser (4 portioner)
500 g falukorv
4 dl couscous
500 g fryst grönsaksblandning
Salt
Svartpeppar

1. Tillaga couscous enligt anvisningarna på paketet.
2. Skär korv i bitar och bryn den i stekpanna.
3. Låt grönsaksblandningen steka med korven i några minuter.
4. Blanda couscous med korv och grönsaksblandningen.

Fredagskassler



En enkel variation på Bangkokkycklingen som finns under rubriken "kyckling" här i matbloggen.

Ingredienser (3 portioner)
500 g kassler
1 paprika
3 dl vispgrädde
(2 vitlöksklyftor)
1 dl mango chutney
1 msk sambal oelek

1. Skär kasslern i skivor och lägg i en smord form.
2. Skär paprikan i bitar och lägg över kasslern.
3. Vispa ihop grädde, (vitlök), chutney och sambal oelek och slå över kasslern.
4. Gratinera i ugnen ca 15 minuter, 225 grader.
5. Servera med ris.

Bangkokkyckling



En kycklinggryta med sås som smakar som en lite starkare variant av klassisk sötsur sås.

Ingredienser (3-4 portioner)
2 kycklingfiléer
1 röd lök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
0,75 dl mango chutney
1,5 msk sweet chilisås
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl mellangrädde
Cashewnötter

1. Hacka kyckling, rödlök, vitlök och paprika i bitar.
2. Bryn kyckling, lök och paprika i stekpanna och tillsätt sambal oelek.
3. Slå på grädde och tillsätt mango chutney, sweet chilisås och buljongtärning.
4. Blanda i cashewnötter och låt koka i några minuter tills alla ingredienser är varma.
5. Servera med ris.

Tips 1: Byt ut kycklingfiléerna till en grillad kyckling.
Tips 2: Skippa vitlöken om du inte är så förtjust i den.

Korvsoppa



En enkel variant på klassisk köttsoppa. Ingredienserna är många men mycket billiga, och dessutom blir det en stor soppa som räcker till många och går utmärkt att värma upp igen för att äta dagen därpå.

Ingredienser:

Soppa
400 g kålrot
200 g selleri
100 palsternacka
200 g broccoli
250 g morötter
Några potatisar
100 g purjolök
1,5 l vatten
2 dl gröna ärtor
250 g falukorv
2 köttbuljongtärningar

Klimp
1 ägg
1,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl

1. Skär kålrot, selleri, palsternacka, broccoli, morötter, potatis och korv i bitar.
2. Koka upp vatten och lägg i kålrot, selleri, palsternacka, morötter, potatis och buljongtärningar. Låt koka en stund.
3. Lägg i broccoli och falukorv i soppan.
4. Gör klimpen: Vispa ägg och mjölk och rör ner vetemjölet. Använd en matsked och lägg ner klickar av klimpsmeten i den kokande soppan.
5. Lägg i purjolök och ärter i grytan.
6. Smaka någon av rotfrukterna för att känna om de är genomkokta.
 
Tips 1: Byt ut falukorven till kött så får du en köttsoppa istället.
Tips 2: Uteslut ingredienser du inte har hemma och tillsätt något annat istället.
Tips 3: Öka mängden vatten om du vill ha mer sky.


Pannkaka



Här kommer det bästa receptet på pannkaka någonsin! Variera gärna och ha olika sylt som tillbehör, så slipper du bli less på pannkakan.

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
8 dl mjölk
5 ägg
1 tsk vaniljsocker

1. Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en bunke. Vispa ned mjölk och ägg.
2. Häll smeten i en smord långpanna, grädda i 225 grader i ca. 20 min.

Fuskpalt



Det ser ut som vanlig palt, luktar som vanlig palt, smakar som vanlig palt men är betydligt enklare att göra än vanlig palt. Så varför inte testa den här enkla genvägen om du är paltsugen? Palten går dessutom utmärkt att frysa in för att sedan koka en gång till alternativt steka den.

Ingredienser
1 påse paltmjöl (raspeballe)
13 dl vatten
Fläsk

Följ anvisningarna på förpackningen.

Pasta med svamp och philadelphiaostsås



Världens enklaste, godaste och kanske även billigaste maträtt som inte gör sig rättvisa på bild.
Det här receptet måste ni verkligen prova om ni gillar svamp (själv valde jag champinjoner).

Ingredienser (4 portioner)

Valfri mängd svamp (rekommenderar ca. 200 g)
Valfri mängd haricot verts eller liknande
1 pkt bacon (gärna extra rökt)
200 g philadelphiaost
2 dl mjölk

1. Stek bacon och låt sedan rinna av på papper.
2. Stek svampen i en liten klick smör, tillsätt philadelphiaost, mjölk, bacon och haricot verts. Låt koka upp.
3. Krydda med salt, peppar och lite chili.
4. Servera med pasta.

Vaniljpannacotta med bär och grädde




Ingredienser 4-5 glas
5 dl vispgrädde
1 dl gelesocker
ca 2 tsk vaniljstångspulver

Garnering
Vispad grädde
Bär, t.ex blåbär och hallon

Gör så här
1. Sätt grädden och vaniljstångspulvret i en kastrull och rör om.
2. Låt koka upp och sätt därefter i gelesocker.
3. Koka upp under omrörning ca 2 min.
4. Häll upp i serveringsglas.
5. Låt stå kallt i några timmar tills pannacottan helt stelnat.
6. Garnera med vispad grädde och bär

Tips: Om du vill få bort prickarna från vaniljstångspulvret, sila smeten innan den hälls i serveringsglasen. 

RSS 2.0