Ungsstekt kalkon

Världens godaste rätt som vi brukar göra till nyår, det tar lite tid att göra men det är lätt värt det. Var inte rädd för att prova att tillaga kalkon, det är betydligt enklare än de flesta tror och dessutom rätt billigt. Det blir grymt mycket mat och det är perfekt att laga kalkon om man är många som ska äta tillsammans. Såsen är för övrigt gudomlig!

10-12 portioner

Ingredienser:
1 kalkon på 4-5 kg
1-2 msk salt
1 tsk vit- & svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
(150 g bacon)
3 msk smör/margarin
1 liter buljong

Sås:
8 dl sky och buljong
4 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
½ dl vinbärsgelé
2 dl vispgrädde

1. Skölj och torka av kalkonen. Gnid in den med kryddorna. Bind upp kalkonen (och fäst ev. baconskivorna över bröstköttet med tandpetare).

2. Lägg kalkonen på ett galler, pensla den med smält smör och sätt in den i ugnen, 160-175 grader. Lägg hals, muskelmage och hjärta vid sidan om och pensla fågeln med fett ytterligare några gånger. Ös med skyn under stekningen så ytan blir brun och spröd.

3. Täck fågeln med aluminiumfolie om den får för mycket färg. Stektid för en stor fågel är ca. 3-4 timmar och för en minikalkon ca. 2 timmar. Stick en provnål i låret och känn om köttet är mört. Lossa lårbenet försiktigt, om det lossnar är fågeln färdig.

4. Sila och mät upp skyn. Vispa ur pannan med lite buljong. Red skyn och koka den i ca. 3-5 minuter. Smaksätt såsen väl med kryddor, gelé och till sist grädden.

5. Skär bröstköttet från skrovet på snedden i tunna skivor. Servera med ris och nyårssallad (recept finns här bloggen).

Tips 1: djupfryst kalkon behöver tinas ca ett dygn före tillagning, så glöm inte att ta fram den i tid.
Tips 2: om du har en termometer, utgå hellre från den än från den rekommenderade stektiden eftersom det är svårt att säga någon exakt tid när kalkonen bör vara färdigstekt. När termometern har nått 85 grader är den helt perfekt.


Kommentarer
Postat av: Saadet

Vilken najs blogg du har! Ska vi följa varandra på bloglovin? Jag tycker att det skulle vara kul :) Kraaam :)

2010-01-04 @ 17:00:27
URL: http://saadet.blogg.se/
Postat av: Sara

Här har jag två frågor!



Vilken smak på buljongen? Grönsaks, kött, fågel?

Finns det inte inälvor och sånt som ska plockas ut?



I helgen ska jag ha paltmiddag! :D

2010-01-07 @ 13:33:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0