Köttfärslimpa med svampsås



Ingredienser (8 portioner)

Köttfärslimpa
900 g köttfärs
1 st skivad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
100 g vitt bröd (ex. franska)
2 dl mjölk
2 st lätt uppvispade ägg
1 msk worcestershiresås
Salt
Svartpeppar

Svampsås

6 dl hackad svamp
0,5 dl gul lök eller schalottenlök
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
Ljus maizena
75 g smör
Salt
Vitpeppar
Soja


Gör så här

1. Fräs lökarna mjuka i en stekpanna. Häll i en stor skål och låt svalna.
2. Skär brödet i små kuber och blötlägg i mjölken i 5-10 min.
3. Krama ur lite ur vätskan, finhacka och lägg i skålen tillsammans med löken.
4. Tillsätt köttfärs, ägg, worcestershiresås och kryddor i skålen och blanda försiktigt.
5. Platta ut lite köttfärssmet, gör en liten biff och stek i en stekpanna. Provsmaka och krydda ev. lite extra.
6. Stjälp upp smeten på bakplåtspapper i en ungssäker form. Forma till ett block, 25x10 cm.
7. Pensla köttfärslimpan med vatten och sätt den i mitten av ugnen i 200 grader tills innertemperaturen är 70 g (40-55 min)
8. Gör svampsåsen när köttfärslimpa har varit i ugnen ett tag. Börja med att steka löken mjuk i smöret.
9. Lägg i svampen och stek i några minuter tills det mesta av vätskan har kokat bort.
10. Häll i grädde och mjölk. Red med ljus maizena.
11. Låt koka samman under omrörning, smaka av med kryddorna.
12. Ta ut köttfärslimpan och låt den vila i tio minuter, stjälp sedan upp den på en skärbräda/uppläggningsfat med hjälp av en stekspade.
13. Skär i skivor och servera tillsammans med svampsåsen, kokt potatis och en fräsch sallad.

Kommentarer
Postat av: Göran

Men, det heter väl vitt bröd inte brön?

2011-08-22 @ 19:36:09
Postat av: Matilda1

Tack för påpekningen, det skall genast åtgärdas.

2011-08-30 @ 10:16:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0