Grillad fläskfilé och stekt potatis

Ingredienser:
Valfri mängd fläskfilé
Valfri mängd potatis
Grillolja / Marinad
Smör
1. Tärna eller klyfta potatisen. Stek i några msk smör om det är en liten mängd potatis (2 port), vid en större mängd förkoka gärna potatisen (4-5 port). Krydda med valfri krydda, ex. oregano, vitlökssalt, timjan eller varför inte grillkrydda?
2. Grilla eller stek den marinerade fläskfilén (eller den du har oljat in i grillolja).
Servera med sallad och BEA-sås.
Chorizofylld kyckling med ungsstekt potatis & grönsaker

Ingredienser (4 portioner)
4 kycklingfiléer
1 kg potatis
100 chorizosalami
Valfria grönsaker/rotfrukter, exempelvis..
.. paprika
.. champinjoner
.. morötter
.. körsbärstomater
.. lök
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i grova bitar. Skala och skär hårda rotfrukter som har lång tillagningstid (exempelvis morötter). Lägg i en smord långpanna och ställ in i ugnen i ca. 20 min.
2. Skär varje kycklingfilé på längden så att den öppnar sig som en fjäril. Banka lätt. Vänd med snittytan ner (då blir stekytan finare).
3. Strimla salamin och fördela i mitten av varje filé. Rulla ihop och fäst med tandpetare.
4. Bryn kycklingen i stekpanna i 2 msk smör. (Fräs ev. med löken). Salta och peppra.
5. Hacka övriga grönsaker som har kortare tillagningstid (exempelvis paprika, körsbärstomater, champinjoner). Ta ut långpannan och lägg i grönsakerna. Fortsätt att tillaga i ugnen ytterligare ca. 15 min. Strö ev över ost de sista fem minuterna.
6. Smaksätt med pressad citron, valfri krydda (ex. oregano, timjan, dragon).
Tips: Ta en mildare salami om chorizon känns för stark
Risgrynsgröt


.. eller tomtegröt, eller vad man nu vill kalla det.
Ingredienser (2 portioner)
3/4 dl rundkornigt ris (ex. ICAs grötris)
1,5 dl vatten
1 krm salt
(1 tsk margarin)
3,5 dl mjölk
(1 liten bit kanel)
1 tsk socker
Gör så här:
1. Mät upp risgryn, vatten, salt (och ev margarin) i en kastrull. Rör om och koka upp.
2. Sänk till svag värme och lägg lock på kastrullen. Koka 5-10 min.
3. Tillsätt mjölken (och ev kanelbiten). Rör om och koka upp gröten.
4. Sänk till lägsta värmen. Lägg lock på kastrullen och låt gröten svälla utan omrörning i 40 min.
5. Tillsätt socker och rör om i gröten.
Fiskpaket


Ingredienser (2 portioner/st.)
2 st | fiskfiléer, (lax, torsk, hoki eller annan fisk) |
25 g | smör |
4 st | potatisar, kokta och kalla |
2 st | morötter |
20 cm | purjolök |
1 st | lime eller citron |
salt och peppar | |
0.5 dl | vatten eller vitt vin |
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär morötterna.
- Smörj ett folieark ca 40 cm långt på mitten. Skiva potatisen och lägg i botten. Salta och peppra fisken och lägg ovanpå. Skiva lime/citron och lägg på fisken. Strö purjon över och lägg morötterna på sidorna. Klicka till sist lite smör överst.
- Vik ihop foliearket men lämna en sida öppen och häll i vattnet/vinet och förslut.
- Baka paketen i ugn i ca 30 minuter. Öppna försiktigt. Paketen innehåller mycket varm ånga.